Jako, że w czasie ciąży szczególnie trzeba uważać co i w jakich ilościach się pije i je,  piszemy parę słów o miodach. Są one naturalnymi produktami wykazującymi wiele właściwości leczniczych. Wyróżnia się trzy główne rodzaje miodów : nektarowe (kwiatowe), spadziowe, mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe). Miód ma konsystencję gęstego płynu (patoka) lub stałą (krupiec), a barwę od jasnożółtej do brunatnobrązowej. Miód jest jedynym produktem, który się nie psuje, może ulec jedynie zakwaszeniu, na przykład w kontakcie z ludzką śliną. Ze względu na pyłek, z jakiego pochodzi miód wyróznia się : akacjowy – o słabym zapachu kwiatu akacji, smak słodki lekko mdły, zalecany diabetykom, przy przeziębieniach trudnościach trawiennych oraz schorzeniach nerek i przewodu moczowego. Lipowy – ma silny zapach kwiatu lipy, smak ostry z gorzkawym posmakiem, działa antyseptycznie i uspakajająco, dla wzmocnienia jego działania podaje się go w herbacie z kwiatu lipowego. Stosowany w chorobach gorączkowych kaszlu, zapaleniu oskrzeli, skuteczny przy leczeniu przeziębień, w stanach niepokoju i bezsenności.