Zawsze należy zwracać uwagę na to co jemy, w jakich ilościach oraz kiedy, ale ciąża to czas kiedy nasza uwaga powinna być szczególnie wyostrzona na produkty żywnościowe. Wielu lekarzy i naukowców wyznaje zasadę powrotu ku naturze – ziołom, warzywom oraz produktom jak najmniej przetworzonym. Chciałabym poświęcić trochę więcej uwagi właśnie ziołom. Kobietom ciężarnym zaleca się w szczególności następujące zioła : kminek, anyż, koper włoski – wspomagają one proces wytwarzania siary oraz mleka u młodej mamy, szczególnie polecane do picia podczas okresu karmienia. Nagietek, z którego napar zaleca się spożywać od początku do 5 miesiąca ciąży. Za lecznicze właściwości nagietka uważa się fakt, iż wzmacnia on organizm kobiet w ciąży oraz zmniejsza prawdopodobieństwo poronienia. Kolejnym przyjaznym zielem jest dziurawiec, który to poprawia pracę gruczołów, wzmacnia układ nerwowy oraz zmniejsza występowanie stanów przygnębienia. Dziurawiec można pić przez cały okres ciąży. Należy pamiętać, że zioła są jedynie uzupełnieniem zrównoważonej diety a nie jej podstawą.